http://www.svinov.eu  

Nejčtenější článek

Neexistují vhodná data!

Nejkomentovanější

Databáze je prázdná!

Nej ... dokument

Neexistují vhodná data!

Články z tisku

Nová výstavba v lokalitě Větrník

Vydáno dne 11. 03. 2008 (637 přečtení)
200803111244_vetrnik_3.jpgSpolečnosti Juncion a Mr. Design CZ předkládají představy investora o budoucnosti lokality mezi Porubou a Svinovem:

„Výstavba v lokalitě Větrník znamená kvalitní bydlení v samotném centru městské části Ostrava-Poruba. Na místě vedle nákupního střediska KAUFLAND u ulice Polská a Elzy Trioletové navrhujeme vystavět rezidenční bydlení s doplňkovými službami a podzemními parkovišti. Lokalita je zajímavá z toho důvodu, že v její těsné blízkosti se nachází kvalitní dopravní napojení na městskou dopravní síť včetně veřejné dopravy, v blízkosti je také kvalitní sportoviště a možnost volnočasových aktivit, bazén, tenisové kurty. V dosahu je kvalitní zdravotnické zařízení, školy základní i střední, mateřská škola. Nedaleko se nachází také studentský campus VŠB-TU Ostrava.“

 

200803111244_vetrnik_2.jpg Projekt sestává ze čtyř obytných věží pojmenovaných PINK, GREEN, BLUE, YELLOW.Každá má šestnáct obytných podlaží a jedno podlaží technické pro umístění strojovny VZT a výtahu. Věže jsou umístěny na třípodlažní podnoži, ve které jsou umístěny pronajímatelné obchodní a kancelářské prostory.

 

Dispozice rezidenčního souboru Větrník je založena na kruhovém půdorysném schématu. Čtyři rezidenční věže jsou půdorysně pootočeny cca o 45 stupňů oproti pozicím stávajících objektů výškových a deskových panelových domů z výstavby 70. let. Tím získávají větší odstup od stávajících objektů a také vizuální odlišnost. V projektu se prolínají dvě funkční úrovně. Jedna rezidenční, druhá obchodní a komerční.

 

Za námět pro architektonické řešení bylo přejato pojetí dětské hračky – větrníku. Proto bylo naší snahou, aby výraz objektů v sobě skrýval dynamiku a napětí. Čtyři obytné věže jsou pootočeny tak, aby se omezil přímý vizuální kontakt obyvatel vzájemně a také k sousedním stávajícím objektům.

 

Problémem bude řešení parkování, protože dosud občané parkovali nejen na obecních, ale i na soukromých pozemcích, které změnily vlastníka v souvislosti se zamýšlenou výstavbou Větrníku.

 

Obyvatelé domů vstoupí do haly s pultem ostrahy, která bude současně sloužit jako místo pro údržbu a servis bytů. Následuje dvojice schodišťových tubusů pro požární evakuaci a pěší přístup do vyšších pater. Mezi schodišti je umístěna výtahová šachta s jedním evakuačním výtahem a dvěma obslužnými výtahy. Zde navrhujeme použití novinky Thysen Krupp – výtahový systém TWIN se dvěma kabinami nad sebou v jedné šachtě, které jezdí nezávisle na sobě, a to různými rychlostmi a směry.

 

Z komunikačního jádra jsou přístupna jednotlivá obytná podlaží. Ta začínají od úrovně 4. N. P. a to proto, aby se odclonil hluk ulice a zajistilo se maximální pohodlí obyvatel. Od 4. do 7. patra je umístěno na podlaží 6 bytů, z nichž dva jsou řešeny jako mezonetové byty na dvou úrovních. Od 8. do 11. úrovně bude umístěno vždy 6 bytů ve skladbě 2 a 3 pokojových bytů. V 12.–15. úrovni budou umístěny čtyři 3 pokojové bytové jednotky. Ve dvojici 16. a 17. úrovně je první ustupující podlaží, kde budou opět umístěny čtyři 3 pokojové jednotky, které budou navíc vybaveny terasou. Stejně je řešeno bydlení v 18. a 19. úrovni.

 

Obyvatelům bude uvnitř dispozice obytného souboru na úrovni střechy obchodní galerie a relaxačního centra (2nd floor) sloužit klidová část, určená k procházkám a odpočinku. Tato vnitřní zahrada bude pak terénní modelací a parkovými chodníky propojena s parkem, který bychom rádi situovali na zelené ploše u obchodního domu Kaufland.

 

Obchodní a komerční funkce budou přístupné pouze ze strany ulice s nástupy od parkovacích ploch. Dispozice 1.N.P. vychází opět z kruhového půdorysu. Středem je vedena obchodní ulice, ze které jsou přístupny jednotlivé pronajímatelné prostory. Předpokládáme zde umístění restaurace, barů, sportovních a fittness klubů, bowlingu, kadeřnictví, pobočky banky, pošty, lékárny, prodeje novin a časopisů.

 

Vzhledem k tomu, že tuto občanskou vybavenost lokalita postrádá, bude vlastně sloužit cca 1000 obyvatel obytného souboru a rovněž cca 7500 obyvatel Jižních svahů,ulic Rošického, Alžírské, Vietnamské a Kubánské. Uprostřed dispozice je navrhován malý relaxační bazén s vodními atrakcemi doplněný saunovacím a masážním provozem a soláriem. Bazén má význam i pro požární zabezpečení objektu. Pro zásobování navrhujeme sklad, ke kterému budou vozidla zásobování zajíždět ze strany ulice Rošického do podzemního koridoru. V úrovni 2. podlaží budou umístěny pronajímatelné prostory kanceláří, ordinací lékařů, cestovních kanceláří a dalších služeb. Předpokládáme zde umístění drobných provozoven ruční a lehké výroby– krejčovství, oprava obuvi, truhlářská dílna, údržba a opravy bytů, úklidové služby a pod.

 

200803111244_vetrnik_2.jpg 

Obyvatelé domu budou odděleni od provozu pronájmů. Totéž funkční schéma bude uplatněno i v 3. podlaží.Vytvoříme tak předpoklady k tomu, aby obyvatelé domu využili této nabídky komplexních služeb a nemuseli cestovat do městského centra.

 

AUTOR:PORUBÁK.cz 


[Akt. známka: 5,00 / Počet hlasů: 4] 1 2 3 4 5

Autor: redakce ČSSD OV-Svinov     Počet komentářů: 1   Můžete přidat nový komentář   Informační e-mail   Vytisknout článek

Zdroj: http://www.porubak.cz/index.php?option=com_content&task=view

n200609050016_nadrazi.jpg


n200609050016_obecna_skola.jpg


n200609050016_sokolovna.jpg